Zo maak je je kozijnen volledig bestand tegen houtrot

Zo maak je je kozijnen volledig bestand tegen houtrot

Houtrot is vervelend en als je ermee te maken krijgt, moet je het wel oplossen. Voorkomen is beter dan genezen. Houtrot voorkom je gemakkelijk door wat simpele stappen te ondernemen. Zo voorkom je dat je het hout uiteindelijk volledig moet vervangen, of een groot stuk houtrot moet repareren. In dit blog vertellen we je hoe je houtrot voorkomt met kwalitatieve houtrotvuller en je je kozijnen houtrotbestendig maakt.

Een goede verflaag is belangrijk bij het voorkomen van houtrot. Deze verflaag zorgt ervoor dat er geen vocht in het hout terecht komt. Bij houten kozijnen heb je namelijk altijd te maken met spanningsverschillen. In de hoeken van kozijnen, kan dat voor barsten in de verf zorgen. Daardoor kan er toch vocht door de verf komen en ontstaat er langzaam houtrot. Zie je dus een scheur in de verf van bijvoorbeeld je kozijnen, dan is het slim om direct actie te ondernemen. Wanneer je met een schroevendraaier of priem in de scheur prikt, merk je waarschijnlijk dat het hout iets zachter is. In dat geval weet je zeker dat er sprake is van beginnend houtrot. Wanneer je dit direct repareert, stop je het rottingsproces en bespaar je op langere termijn een hoop kosten. Je bent er in zo’n 30 minuten mee klaar! Is het toch al uitgegroeid tot een grotere houtrotplek? Op deze pagina vertellen we je hoe je houtrot gemakkelijk herkent en verwijdert.

Scheur in verf kozijn

Houtrot voorkomen: een stappenplan

Houtrot is gemakkelijk te voorkomen, zeker als het nog maar om een kleine scheur in de verf gaat. Voordat we je stap voor stap uitleggen wat je moet doen, vertellen we je wat je nodig hebt.  

 

Liever alles wat je nodig hebt in één keer aanschaffen? Kies dan voor onze Houtrot Reparatieset.

Schoonmaken en schuren

Je begint met schoonmaken. Hiervoor gebruik je een sopje met ontvetter (zoals St Marc) en een droogdoek. Vervolgens schuur je de verf op de scheur en eromheen weg. Dat doe je het beste met een schuurmachine. Heb je te maken met wat lastige hoekjes, dan is het handig om naderhand de kleine stukjes nog wat bij te schuren met een los schuurpapiertje. Hiervoor gebruik je een vrij grove korrel van ongeveer P120, zodat je het hout goed blootlegt. Als laatste neem je met een vochtig doekje het stof weg dat is ontstaan door het schuren.

Frezen en de Houtversterker

Ga je aan de slag met repareren, dan is het belangrijk dat je dat doet als het droog weer is. Zo voorkom je dat het hout of de uiteindelijke reparatie vochtig wordt. Voor een goede hechting is het erg belangrijk om op droog hout te repareren. Wil je zeker weten dat het hout droog genoeg is? Gebruik dan onze Vochtmeter


Nu de verflaag weg is, ga je met onze Houtrotfrees aan de slag. Deze gebruik je in combinatie met een Dremel, in
dit blog vind je hoe je dat precies doet. Met deze frees ga je over de naad in het hout. Zo maak je over de gehele lengte een inkeping van ten minste een halve centimeter diep. Het is verstandig om hierbij een bril te dragen, zo voorkom je splinters in je ogen. Ben je klaar met frezen, dan schuur je eerst de grove vezels met een schuurpapiertje weg. Breng de Houtversterker aan. Deze bestaat uit twee componenten en moet je eerst met elkaar mengen. Vervolgens breng je de Houtversterker in de inkeping aan met een kwastje. Nu is het even tijd voor pauze. De Houtversterker moet namelijk 25 tot 45 minuten intrekken. Na die tijd, ziet het hout er nog steeds nat uit, dat is niet erg. Resten die nog op het hout liggen dep je af met een papieren doekje.

De Premium Houtrotvuller gebruiken

Na het versterken, gaan we aan de slag met de Premium Houtrotvuller. Met een kitpistool knijp je de twee componenten uit de koker, waarna je ze even goed door elkaar mengt. Blijf mengen tot je een egale kleur hebt. Dit doe je het beste op een plastic mengplateau. Na het mengen heb je zo’n 25 minuten om de houtvuller aan te brengen. Breng met een mes eerst een dun laagje aan, dat zorgt voor een betere hechting. Hierna breng je de rest van de houtvuller met een mes aan. Breng ruim aan en strijk daarna glad. Het uitharden van de houtvuller duurt ongeveer 4 uur. Als de houtvuller volledig is uitgehard, kun je deze netjes gladschuren en breng je een laag grondverf aan. Tot slot breng je een laklaag aan en zie je niets meer van de reparatie. Onze Premium Houtrotvuller zorgt er, dankzij de flexibele eigenschappen voor, dat de verf niet opnieuw scheurt. Hierop geven wij dan ook standaard 5 jaar garantie.

Scheur in kozijn opvullen

Veel kozijnen hebben ook een karakteristieke naadje in de hoeken. Wil je ook graag een naadje aanbrengen? In deze video laten we zien hoe dat werkt.

Check de video!

Wil je bovenstaande stappen ook in een handige video zien? Bekijk dan onderstaande video! In deze video laten we je zien hoe je gemakkelijk binnen 30 minuten scheuren in de hoeken van je kozijnen repareert. 

Met het Reparatiemes groot wordt de Houtrotvuller afgestreken om ervoor te zorgen dat er een strakke hoek komt in het kozijn.

DEEL:

RECENTE BERICHTEN:

Onze succesgarantie uitgelegd

Houtrot is een aantasting aan het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Aan de buitenkant, zeker met geschilderd houtwerk, zie je niet direct dat het hout aangetast is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en handige tips & tricks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode van 10% korting voor je eerstvolgende bestelling. Bekijk alle voordelen van de nieuwsbrief online.

Scroll naar boven